de tzolkin

Lang geleden begrepen de Maya’s in Guatemala en Mexico dat wij, blauw-groene planeet, verbonden waren en in relatie stonden met de ons omringende planeten, sterren, sterrenstelsels. De Maya’s bestudeerden met grote aandacht de hemel en de bewegingen van de Zon, de Maan, Sirius, de Pleiaden en andere planeten en sterren. Ze gebruikten vele kalenders om de ritmes en de cycli van de natuur te volgen. De Tzolkin was een belangrijke kalender die de patronen beschrijft van de energieën die in de ruimte pulseren. Met de telling van Tzolkin als basis kozen de Maya’s de meest geschikte momenten uit om belangrijke activiteiten in het maatschappelijk leven uit te voeren.

De Tzolkin is een logisch, wiskundig en bijzonder elegant model dat de dagelijkse veranderingen in de energieen van ons universum beschrijft.

Door ons af te stemmen op de natuurlijke ritmes die de Tzolkin beschrijft, bekwamen we ons in een andere manier van kijken naar onszelf en de ander. We gaan de werkelijkheid op een andere manier ervaren. We leren een nieuwe taal. Een taal waarmee we kunnen gaan praten over dingen die we wel waarnemen, maar niet kunnen duiden. We gaan ons deel voelen van een grote eenheid, omdat we leren voelen dat al het leven met elkaar verbonden is.


Waarom de tzolkin leren kennen?

We leven in een bijzondere tijd. Een tijd van versnelling, oneindigheid in informatie, ongekende mogelijkheden, ontsluiting, bedreidigingen, extremen, wildgroei en chaos. Als we als mensheid de uitdagingen die ons te wachten staan willen overwinnen dan dan kunnen we feitelijk maar één keuze te maken; kiezen voor liefde.Dat betekent: insluiten. Alles wat je tegen komt is een deel van jou. En alle delen willen ingesloten worden. Ingesloten in plaats van buitengesloten.

Om te leren hoe je een beweging van insluiten kan maken is het handig om een instrument te hebben. De Tzolkin is daarvoor een perfect instrument. Het beschrijft de archetypische energieën, de oeroude energieën, die iedereen kent.

Als je de Tzolkin bespeelt, leer je het kennen, leer je jezelf kennen. Als je er mee experimenteert, ontdek je nieuwe lagen in jezelf kennen. Hoe meer je het gebruikt hoe meer verrassingen en schoonheden het je zal schenken. Hoe meer je ermee ont-dekt, hoe beter je begrijpt wat liefde is en hoe je kan insluiten.